Urtica Cafe

„Urtica Cafe” to projekt CSR, który powstał w 2017 roku z myślą o pracownikach firmy Urtica.  Dlaczego? Bo to oni stanowią siłę naszej firmy.  Przez tematy poruszane na  cyklicznych spotkaniach dbamy właśnie o nich, ich bliskich i otaczające nas wszystkich środowisko!

Spotkania organizowane są co miesiąc we Wrocławiu i w Katowicach. „Urtica Cafe udowadnia, że kreatywne spotkania w nieformalnym gronie przy filiżance kawy pomagają zmienić codzienne nawyki i inspirują do dbania o życie zgodnie z naturą.

NA NAJBLIŻSZYCH SPOTKANIACH

Od września 2018 roku tematem przewodnim spotkań „Urtica Cafe” stały się  Cele Zrównoważonego Rozwoju (SDGs). Zrównoważony rozwój to zagadnienie, które dotyczy każdego, a w szczególności mieszkańców dużych miast.

W dużej mierze odnosi się do naszych wyborów konsumenckich i życia w zgodzie z otaczającym środowiskiem. Świadomość, iż nie jesteśmy na planecie sami, pozwala zrozumieć, że konsumpcyjny tryb życia szkodzi nie tylko człowiekowi, ale i pozostałym mieszkańcom Ziemi. Cykl „Urtica Cafe” inspiruje więc, zachęca do refleksji, a także podpowiada, jak prostymi czynnościami oraz zmianami nawyków, możemy sprawić, by życie pracowników było nie tylko szczęśliwsze, ale przede wszystkim zdrowsze. 

Nurt Zero waste, zasada 5R (reuse, reduce, refuse, recover, renew) i nasza świadomość mogą zdziałać wiele dla polepszenia standardu życia i ochrony otaczającego nas świata. Przedmiotem zaplanowanych spotkań były dotychczas zagadnienia:

  • segregacji śmieci,
  • ograniczenia zużycia plastikowych opakowań,
  • zminimalizowania odpadów w gospodarstwach domowych oraz biurach,
  • własnoręcznie przygotowanych kosmetyków i dekoracji.

Początek roku 2019 przyniósł garść kuchennych inspiracji w stylu zero waste. Wraz z Bankami Żywności – największą polską organizacją pozarządową działającą na rzecz racjonalnego wykorzystania artykułów spożywczych – zastanawialiśmy się, jak planować codziennie zakupy, by zapobiegać marnowaniu jedzenia. Spotkaniom towarzyszyły m.in. praktyczne przepisy i gotowanie z produktów, które zwykle traktowane są jako resztki, a z powodzeniem nadają się do przygotowania pełnowartościowych potraw.

Kolejne spotkania poświęcone były aspektom odzysku i nadawaniu przedmiotom drugiego życia, zadbaliśmy o siebie, przygotowaliśmy kartki wielkanocne metodą scrapbookingu z misją pomagania dla podopiecznych Fundacji Urtica Dzieciom. Nauczymy się jeszcze, jak założyć domowy zielnik i jaki wpływ mają na nasze życie pszczoły.

Na następnych spotkaniach na pewno nie zabraknie ciekawych prelegentów, którzy zaproponują konstruktywne dyskusje oraz inspirujące warsztaty. 

Zapraszamy serdecznie!